19.4.2014

FIG saamassa ensimmäisen naispresidentin

FIG:n kongressi ja yleiskokous 16.-21. kesäkuuta Kuala Lumpurissa

International Federation of Surveyors, FIG, valitsee kongressinsa yhteydessä Kuala Lumpurissa uuden presidentin, kaksi varapresidenttiä sekä päättää vuosien 2017 ja 2018 konferessi-isännistä.

FIG:n 25. kongressi järjestään 16-21 kesäkuuta. Se on samalla ensimmäinen kerta, kun FIG:n tärkein, neljän vuoden välein järjestettävä, kokous pidetään Aasissa. Kongressien välivuosina järjestetään Working Week, joka on vuosien saatossa muodostunut eräänlaiseksi minikongressiksi, sillä molempiin tapahtumiin sisältyy kärjestön yleiskokous, laaja ammatillinen kongressi, alan ammatillinen näyttely sekä koko joukko ammatillisia ekskursioita ja laaja sosiaalinen ohjelma, jossa paikalliset järjestäjät näyttävät parastaan.

Kuala Lumpurin kongressin ammatillinen ohjelma on hyvin monipuolinen, sillä FIG:n kymmenen teknillisen komission ohjelmien lisäksi mukana on ennätysmäärä erkoisistuntoja, symposiumeja ja yhteiskokouksia FIG:n lukuisten partnerien kanssa (mm. YK:n alajärjestöt FAO ja UN-Habitat). Nuorten maanmittaredeidin tapaamisella on merkittävä osa tapahtumassa.

FIG julkaisti juuri ennen pääsiäistä esityslistan yleiskokoukselle (General Assembly). Se pidetään kahdessa osassa kongressin alussa sekä lopussa. Tärkeimmät päätöksen tehdään kokouksen päätöspäivänä.

Petronas Tower on Kuala Lumpurin maamerkki. FIG:n kongressi pidetään sen vieressä sijaitsevassa kongressikeskuksessa.Kongressin yhteydessä pidettävässä yleiskokouksessa päåtetään lukuisista FIG:n toimintaan vaikuttavista asioista.

Näistä tärkein on uuden presidentin valinta vuosille 2015-2018. Hieman yllättäen presidenttiehdokkaita on vain yksi. Ainoa ehdokas on Prof. Chryssy Potsiou Kreikasta. Hän on toiminut FIG:n varapresidenttinä 2011-2014 ja sitä ennen 3. komission (paikkatiedot) puheenjohtajana. Näyttää siltä, että FIG tulee saamaan Kuala Lumpurissa ensimmäisen naispuolisen presidentin järjestön yli 130-vuuotisen historian aikana.

Kokouksessa valitaan myös kaksi uutta varapresidenttiä nelivuotiskaudeksi. Näitä kahta paikkaa tavoittelee yhteensä kuusi ehdokasta. Nämä ovat: Yerach Doytsher, Israel; Diane Dumashie, Iso-Britannia; Kate Fairlie, Australia; John Hannah, Uusi Seelanti; Mikael Lilje, Ruotsi ja Rudolf Staiger, Saksa. Vanhoista varapresidenteistä jatkavat vielä seuraavat kaksi vuotta Bruno Razza, Italia ja Pengfei Cheng, Kiina.

Yleiskokous vahvistaa myös komissioiden puheenjohtajat vuoksiksi 2015-2018. Näiden joukossa ei ole yhtään pohjoismaista ehdokasta. Mikäli Mikael Liljeä ei valita hallitukseen, ei pohjoismailla useaan vuosikymmeneen ole edustusta FIG:n hallituksessa tai komissioiden johdossa.

Suomen kannalta Kuala Lumpurin kokous on jännittävä, sillä Suomen Maanmittausinsinöörien Liitto, MIL ja Maanmittausalan ammattikorkeakoulu- ja opistoteknisten Liitto MAKLI ovat yhteistyössä Maanmittauslaitoksen kanssa hakeneet vuoden 2017 Working Weekin pitämistä Suomessa. Konfreressi olisi osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa. Suomen kilpakumppanit ovat Vietnam ja Nepal. Äänestyksestä voi odottaa varsin tiukkaa, sillä päätöstä ei läheskään aina tehdä maanmittausammatillisin perustein, vaan jäsenliittojen äänestyspäätökseen vaikuttavat alueelliset koalitiot sekä matkailulliset tekijät ja paikalla tapahtuva esiintyminen ja lobbaus.

Suomen maanmittauksella on kansainvälisesti hyvä maine. Konferessin saaminen Suomeen olisi tärkeää myös järjestäville liitoille ja antaisi hyvät mahdollisuudet rekrytoida nuoria maanmittareita liittojen toimintaan. Toivon parasta Suomen hankkeelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti