21.6.2014

FIG:n Working Week Helsinkiin vuonna 2017

FIG sai historiansa ensimmäisen naispresidentin


Kansainvälisen maanmittausinsinöörien liiton FIG:n (International Federation of Surveyors) 25. kongressi pidettiin Malesian Kuala Lumpurissa 16-21. kesäkuuta 2014. Kongressiin osallistui yhteensä yli 2 600 osanottajaa sadasta maasta. Kyseessä oli FIG:n ensimmäinen kongressi, johon en päässyt henkilökohtaisesti osallistumaan sen jälkeen, kun aloitin toiminnan järjestössä 1980-luvun lopulla. Tämän vuoksi en pysty arvioimaan kongressin ammatillista ja muuta antia vaan keskityn muutamiin yleiskokouksen (General Assembly) päätöksiin.

Suomen kannalta merkittävin oli päätös vuoden 2017 konferenssin pitopaikasta. Working Weekista kilpailivat Suomen kanssa Vietnam ja Nepal. Äänestys ratkesi Suomen hyväksi jo ensimmäisellä kierroksella, kun Suomen isännyys sai taakseen 50 ääntä, Vietnamin saadessa tyytyä 15 ja Nepalin 8 ääneen. Näin Suomi sai järjestääkseen FIG:n konferenssin toisen kerran. Edellisen kerran Suomi isännöi FIG:n kongressia Helsingissä vuonna 1990. Working Week on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlia. Konferenssin isäntinä toimivat FIG:n suomalaiset jäsenliitot Suomen Maanmttausinsinöörien Liitto MIL ja MAKLI, jotka vastaavat järjestelyistä yhdessä Maanmittauslaitoksen kanssa. Konferenssin odotetaan vetävän yli tuhat osanottajaa. Suomen delgaation hyvä taustatyö ja esiintyminen kongressissa takasivat voiton. Juhannusjuhlinnan sijaan edustajat pääsivät nauttimaan ansaitusti äänestyksen voitosta.

FIG:n seuraava kongressi vuonna 2018 tullaan järjestämään Istanbulissa, joka edellisellä kerralla hävisi täpärästi Kuala Lumpurille. Tällä kertaa Turkki oli ainoa ehdokas.

Neljän vuoden välein järjestettävän kongressin yhteydessä järjestölle valitaan myös uusi presidentti ja muuta johtoa. Kuala Lumpurissa preidentiksi valittiin ensimmäistä kertaa nainen  Kreikkalainen professsori Chryssy Potsiou sai tämän kunnian. Hänellä on pitkäaikainen kokemus FIG:sta sekä muusta kansainvälisestä toiminnasta. Hän on toiminut viimeiset neljä vuotta FIG:n varapresidenttinä ja sitä ennen muun muassa paikkatietokomission (komissio 3)  puheenjohtajana sekä Euroopan talouskomission maankysymystyöryhmässä (ECE/WPLA). Hän oli loppujen lopuksi ainoa ehdokas presidentin paikalle.

Kahta varapresidentin paikkaa tavoitteli kaikkiaan viisi ehdokasta, joista yksi luopui ennen vaalia. Ensimmäistä paikkaa täytettäessä Rudolf Staiger (Saksa) sai 30 ääntä, Diane Dumashie (Iso-Britannia) 19 ja Mikael Lilje (Ruotsi) 15 ääntä. Toisessa äänestyksessä Staiger sai 46 ja Dumashie 28 ääntä. Näin Rudolf Staiger varmisti toisen nelivuotiskauden hallituksessa. 

Toista vapaata paikkaa täytettäessä ensimmäisessä äänestyksessä Dumashie sai 37 ääntä, Lilje 24, Kate Fairlie 10 ja John Hannah yhden äänen. kaksi hylättyä. Ratkaisevassa toisessa äänestyksessä Dumashie voitti Lijen niukasti äänin 39-35. Näin myös Dumashie tuli valituksi FIG:n hallitukseen neljäksi vuodeksi. Hän on toiminut aiemmin maankäyttökomission (komissio 8) puheenjohtajana sekä Afrikka-työryhmän vetäjänä.

Myös kaikki komissiot saavat uudet puheenjohtajat, kun nykyiset varapuheenjohtajat ottavat komissot hallintaansa vuoden 2015 alusta.

Kun Mikael Liljeä ei valittu hallitukseen, on FIG ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin tilantreessa, jossa millään pohjoismaalla ei ole edustusta FIG hallituksessa tai komissioiden puheenjohtajistossa.

Pitkään vireillä ollut sääntömuutos, jolla suurimmat jäsenliitot saavat hieman lisää äänivaltaa, hyväksyttiin äänestyksessä selvästi. Suurimmilla liitoilla on jatkossa kolme ääntä.

FIG:n seuraavien neljän vuoden toimintasuunnitelman valmistelu alkaa loppuvuoden aikana niin, että se voidaan hyväksyä ensi vuonna Bulgarissa.

Suomessa vuoden 2017 Working Weekin valmistelu käynnistyy syksyn aikana. Konferenssi tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet Suomen maamittareille kansainvälistyä kotikonnuilla sekä alan liitoille hyvät mahdollsuudet aktiovoida toimintaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti